25 szeptember 2015

Hogyan írjunk simtale-t? 2. rész - Ötletelés, honnan merítsünk ihletet?


Ha már elhatároztuk magunkat a történetírás mellett, szükségünk van egy jó sztoriötletre. Szerencsésebb esetben ilyenkor már van egy ötlet a tarsolyunkban, de van olyan, hogy hiába törjük a fejünket, nem jut eszünkbe semmi. Ebben az esetben se csüggedjünk, mert számos helyről meríthetünk ihletet:

Valóélet
Mi sem egyszerűbb ennél, leírjuk azt, ami velünk történt vagy az egyik ismerősünkkel, azért ügyeljünk itt arra, hogy ne arról szóljon az egész, hogy „Fanni kiment a mosdóba, megebédelt és megírta a matek háziját”, mert valljuk be, ez senkit sem érdekel, szóval turbózzuk fel egy kicsit. Én egyébként mindig a valóéletből merítek valahogy ihletet a sztorijaimhoz, és kicsit tovább gondolom őket. Szóval ti is nyugodtan engedjétek szabadjára a fantáziátokat és tegyétek fel a kérdést: „Mi lenne ha…?”

Könyvek, filmek
A könyvekből és a filmekből is lehet ihletet meríteni. Gondolj csak bele, olvastál egy könyvet, remek volt az alapötlete meg minden, de valahogy a történetvonala mégsem fogott meg. Ebben az esetben ragadd meg az alapötletet és kicsit facsard ki a sztorit a saját ízlésed és elképzelésed szerint. Ugyanez vonatkozik a filmekre is.


Zene
A zene is képes ihletet adni, ha belegondolunk. Itt inkább a dalszövegekre gondolok. Számos olyan dal van, ami egy történetet mesél el, azonban mégsem készült belőle tényleges történet. Ez egy szuper lehetőség arra, mi készítsünk belőle egyet.

Álmok
Szerintem ez is egy lehetőség, higgyetek nekem. Akit megáldott az álommanó, az rendszeresen álmodik valami izgalmas, teljesen valószínűtlen dolgot éjjelente. Az már a másik dolog, hogy felkelés után pár perccel már nem emlékszünk rá. Megoldás: írjuk le az álmot, amint felébredünk és később talán remek sztorit kovácsolhatunk belőle.

Ábrándozások
Ismét a „Mi lenne ha…?” kategória. Gondoltál már arra, hogy például a kedvenc színészed/énekesed teljesen véletlenül a te városodba keveredik és téged kér meg, hogy kísérd el egy városnézésre? Miért ne lehetne? Vesd papírra az ötletedet és máris olyan, mintha tényleg megtörtént volna.

 

Dús fantáziájú barátok
Akkor se aggódj, ha nem jut eszedbe semmi. A barátaid között biztosan van legalább egy olyan személy, aki mindig fenomenális ötletekkel tud előállni. Csak kérdezd meg őt, és ha megvan az alapötlet, onnan már te is tovább tudod vinni a sztorit.


Tanács!

- Ne kezdjünk bele egy krimitale írásába, ha semmit sem tudunk a krimikről, ugyanez vonatkozik az   orvosi sztorikra és az egyéb tudományos témákra. Ha mégis ilyesmit szeretnénk írni, előtte olvassunk utána pár dolognak.
- Olyan témáról írjunk, ami közel áll hozzánk, így sokkal nagyobb kedvünk lesz hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése